فرمول یک ایران – پیست بین المللی شانگهای نسبت به دو گرندپری پیشین یعنی استرالیا و بحرین، تیمها را مجبور به تصمیم گیریهای متفاوتتری میکند. نکته اولی که همه تیمها آن را چالش برانگیز میبینند الزام به تغییر اساسی در آیرودینامیک ماشین است؛ از آنجاییکه پیچهای سرعت بالای بیشتری نسبت به دو گرندپری پیشین دارد. مشابه با گرندپری بحرین، در گرندپری چین نیز تایرها نقشی تعیین کننده بازی میکنند. در پیست شانگهای چین، تایرهای جلو به مراتب بیشتر از تایرهای عقب در معرض خوردگی و از بین رفتن هستند.

پیست شانگهای گرندپری چین
داونفورس و درگ
بخش مستقیمی اصلی پیست شانگهای با طول تقریبی 1 کیلومتر جایی است که تیمها علاقه دارند حتی بالچه جلویی نداشته باشند، که البته غیر ممکن است. بالچه جلویی اما در برخی بخشها مثل پیچهای سرعت بالا لازم است تا بتواند داونفورس را افزایش دهد و از کم فرمانی یا underrsteer جلوگیری کند، با بالارفتن داونفورس در بخش جلویی ماشین سرعت از بین رفتن تایرهای جلو نیز زیاد میشود.
بالچه جلویی نسبت به بالچه پشتی درگ کمتری تولید میکند، پس انتظار میرود تیمها از نسبت داونفورس بالچه جلویی به بالچه عقبی بیشتر از حد نرمال برای گرندپری چین خود را آماده کنند؛ البته لازم به ذکر است که چنین تنظیمی، موجب عدم تعادل یا آنبالانسینگ در ماشین میشود.حداکثر مقدار عملکرد پدال گاز در پیست شانگهای نسبت به پیستهای آلبرت پارک استرالیا و صخیر بحرین بحرین کمتر است پس تیمها میتوانند داونفورس نسبتا بیشتری در مقایسه دو گرندپری قبلی داشته باشند.

اطلاعات کلی پیست شانگهای چین
توان مورد نیاز ماشین
میتوان گفت مهمترین قابلیت مورد نیاز یک ماشین در پیست شانگهای، توان تغییر جهت در پیچها است. ترمزگیری در این پیست سخت نیست اما به جز پیچ 14، پیچ های 6 و 11 نیز ترمزگیریهای نسبتا شیدی دارند. با دقت به مسیر پیست میتوان متوجه شد که موتور یا Power Unit نقشی بسیار مهم در بهبود زمانهای ثبت شده توسط رانندهها بازی میکند، علاوه بر آن، قدرت رانندهها در سبقت گیری را نیز بالا میبرد.
پیچهای کلیدی
یکی از شاخصههای بارز پیست شانگهای ترکیب شدن چند پیچ با هم و شکل دادن یک بخش تاثیر گذار در نتیجه مسابقه است و انتظار میرود رقابت در این بخشهای متشکل از چند پیچ دیدنی و جذاب باشد. اولین مجموعه پیچ متشکل از پیچهای 1 و 2 است، حدود 270 درجه انحراف به سمت راست که چرخ جلوی سمت چپ راننده را تحت تنش زیادی قرار میدهد. پیچ اول بسیار مهم و حیاتی است از آنجاییکه اگر راننده با سرعت بالا وارد این بخش شود احتمالا یا مجبور به ترمزگیری شدید خواهد شد یا از مسیر اصلی خارج شده و مسیر بلندتری را تا پیچ بعدی طی خواهد کرد (Wide).
پیچهای 7 و 8 نیز چرخهای جلو را به شدت تحت فشار و تنش قرار میدهند، از همین رو برای این بخش نیز تیمها به آیرودینامیک بی نقصی برای حفظ تایرهای خود نیاز دارند. در آخر نیز مجموعه پیچهای 12 و 13 مشابه پیچهای 1 و 2 هستند با این تفاوت که راننده پس از خروج دیگر نیاز به ترمزگیری برای پیچیدن ندارن و وارد مستقیمی شده است. دقت در این بخش بسیار مهم است به این دلیل که اشتباه هرچند کوچک میتواند منجر به از دست رفتن مسابقه شود.
تایرها و استراتژی

تایرهای گرندپری چین 2018
پیرلی برای سال 2018 دقت زیادی جهت انتخاب تایرها داشته است، تا جایی که میبینیم 3 جنس تایری که انتخاب شدهاند دیگر مثل گذشته پشت سر هم نیستند. تایرهای مدیوم امسال دقیقا همان تایرهای سافت سال 2017 هستند و التراسافتهای 2018 تقریبا 2 باز نرمتر از تایرهای التراسافت سال 2017 میباشند. این احتمال وجود دارد که شرایط آب و هوایی در زمان شروع مسابقه بارانی باشد از همین رو نمیتوان استراتژی تیمها در شروع مسابقه را حدس زد. با توجه به اینکه مارکوس اریکسن توانسته است با تایرهای سافت 54 دور را کامل کند حدس میزنیم در گرندپری چین، 90درصد طول مسابقه توسط رانندهها با این تایر طی شود؛ پیشرفهای تیمها در طی سالیان گذشته و تغییراتی که آنها روی سیستم تعلیق و انتقال قدرت اعمال کردهاند باعث شده نرخ از بین رفتن تایرها کم شده و عمر آنها بیشتر شود.
در سال 2018 تایرهای سوپرسافت در بهترین حالت میتوانستند 30 دور را تحمل کنند، البته لازم به ذکر است که در 5دور انتهایی ضریب عملکرد آنها به شدت افت میکرد اما به نظر میرسد امسال چنین مشکلی وجود نداشته باشد. اما علامت سوال بزرگ در فصل 2018، تایرهای التراسافت هستند که در بهترین حالت تنها می توانند 9 یا 10 دور دوام بیاورند.
پیش بینی میشود تیمها به جای استراتژی US-M که شروع با التراسافت، ادامه با سافت و سپس تعویض به مدیوم است از استراتژی US-S که شروع با التراسافت، ادامه با سافت و سپس پیت استاپ و تعویض با سافت است مسابقه را شروع کنند؛ پس احتمالا هر تیم دو پیت استاپ در گرندپری چین داشته باشد.

تایرهای انتخابی رانندهها برای گرندپری چین
سبقت گیری و DRS
بخش مستقیمی اصلی پیست شانگهای که در آن استفاده از DRS نیز مجاز است بهترین موقعیت برای سبقت گیری را فراهم کرده است. البته این در شرایطی است که پیست در حالت خشک باشد و با بارش باران، استفاده از DRS غیر مجاز شده و ممکن است نتیجه مسابقه را تحت تاثیر قرار دهد.
آب و هوا
احتمال بارش باران و شدت گرفتن آن در طی مسابقه وجود دارد. البته سایتهای پیش بینی آب و هوا بارشی برای روز یکشنبه و در ساعت برگزاری مسابقه را اعلام نکردهاند اما تیمها برای تغییر استراتژی و تعویض چرخها همواره باید آماده باشند.
پیش بینی
مثل همیشه مرسدس با ماشین فوق العاده سریعی که دارد یکی از مدعیان کسب عنوان قهرمانی در پیست شانگهای است. تیم فراری نیز شروعی بسیار عالی مثل فصل 2017 داشته و با تعیین خطی که انجام شد، سباستین فتل و کیمی رایکونن مسابقه را از بترتیب از خط 1 و 2 شروع خواهند کرد و احتمالا رقابت بین رانندههای مرسدس و فراری به شدت سخت و حساس خواهد بود. رقابت برای رتبه های میانه جدول امتیازی نیز میتواند بین توروروسو، هاس، رنو و مک-لارن باشد و پس از آنها، با توجه به عملکردی که در 2 مسابقه گذشته از ویلیامز، فورس ایندیا و سائوبر دیدهایم احتمالا رقابت رتبههای پایانی را شکل دهند.
من فكرميكنم كه اگه شرايط مسابقات وياقوانين طوري باشه كه تيمها مجبور باشن بيشتراز يك پيت استاپ داشته باشن مطمئنااتفاقات ومسابقات جذابتري براي بينندگان رقم خواهدخورد. اينكه كيفيت لاستيكهامثل پارسال، اين اجازه رو به راننده ها بده كه فقط بايكبار تعويض لاستيك بتونن تاآخرمسابقه ادامه بدن، خيلي كسل كننده بوده وهست. خداييش دلتون واسه فرمول يك ١٠،١٥ سال پيش تنگ نميشه؟
سکتور ۱و ۲و ابتدای سکتور ۳چالش برانگیز و جذابه.شرایط سکتورهای متفاوت تنظیم رو سخت میکنه.اولتراسافت امسال دو درجه نرمتره از پارسال یا یک درجه؟چون سافت و مدیوم یک درجه نرمتر هستن.شرایط دمایی اجازه تنظیم بیشتر رو دانفورس رومیده و از خوردگی جلوگیری میکنه.پس اهمیتش کم نیست دانفورس تو همچین پیستی ولی از اون طرف سکتور ۳طولانی ترین سکتور مسابقه س.
سلام
دریت میفرمائید، در مورد مدیوم و سافت همینطور هست. اما التراسافت به گفته خود کمپانی پیرلی این نسبت رو رعایت نکرده.
دوستان کسی میتونه مفهموم آندرکات و اورکات رو برای من بگه ؟
وقتی پشت سر حریف در حال دور زدن باشی و قبل از اون به پیت بری و بعدش وقتی حریف میره پیت موقع خروج پشت سر شما درمیاد آندرکات میشه.
باز هم زمانی که پشت سر حریف باشی ولی اینبار حریف جلوتر میره پیت و چون میدونی پیس خوبی داری با لاستیکای فعلی مثلا چند دور اضافه میزنی و وقتی پیت انجام میدی موقع خروج باز جلوی حریف بیرون میای که اورکات میشه.
سلام
اورکات: زمانی که شما به عنوان راننده ماشین فرمول یک، عمدا دیرتر از رقیب اصلی خودتون اقدام به پیت استاپ میکنید و در طی زمانی که حریف شما در پیت لین است سعی میکنید فاصله را بیشتر کنید.
آندرکات: زمانی که شما به عنوان راننده فرمول یک زودتر از حریف اقدام به پیت استاپ میکنید تا بتونید با تایرهای تازه تر زمان از دست رفته رو، وقتی که حریف مستقیمتون در پیت لین هست، جبران کنید.
ممنونم!
فردا از کجا میتونیم ببینیم مسابقه رو؟