مجله خودرو ایران– زمانی که مک لارن سنا در نمایشگاه بینالمللی خودرو ژنو 2018 رونمایی شد، همه فکر میکردند که از یک الماس با ارزش رونمایی شده است. نام بزرگمرد برزیلی فرمول یک نیز به این تفکر قوت زیادی بخشید و 500 دستگاهی که مک لارن از این ابرخودرو تولید کرده بود، زودتر از گذر عقربه ثانیهشمار پیشفروش شد. اکنون یک سال از آخرین برخورد صنعت خودرو با پادشاه ابرخودروها میگذرد و تمام 500 دستگاه پیشفروش شده نیز در گاراژهای صاحبانشان میدرخشند.
اکنون چند روزی است که از نمایشگاه پرحرف و حدیث ژنو 2019 میگذرد. نمایشگاهی که خودروسازان بیش از هرسال دیگری از کانسپت های برقی خود رونمایی کردند تا بخشی از توانایی خود در تولید خودروهای برقی را به رخ بکشند. در این میان اما در غرفه استون مارتین غوغای خاصی برپا بود. چراکه از ابرخودرویی رونمایی شده بود که میتوانست حتی روی دست مک لارن سنا بلند شود.
مک لارن سنا
استون مارتین AM-RB 003، طلوع یک جانشین یا نابودکننده امپراطوری مکلارن سنا
از زمانی که استون مارتین از ابرخودروی خود رونمایی کرده حرفهای ضد و نقیض بسیاری رد و بدل شده است که از جمله مهمترین آنها را کریس گودوین، راننده مشهور بریتانیایی و تست درایور سابق مک لارن بیان کرده و مدعی شده که استون مارتین 003 میتواند در تست ثبت سرعت از مک لارن سنا نیز پیشی بگیرد. البته نباید این نکته را فراموش کرد که حتی اگر این ادعا در پیست و توسط راننده یکسانی اثبات شود، مک لارن تا زمان عرضه استون مارتین 003 ساکت نمینشیند و دست بکار تولید خودروهای سریعتر میشود.
استون مارتین AM-RB 003
در این مطلب به مقایسه دو ابرخودرو بریتانیایی میپردازیم تا ببینیم درنهایت لقب “شوالیه” از آن کدامیک از آنها میشود.
قدرت
بیگمان ظرافتهای مینیمالیستی بکار رفته در طراحی مک لارن سنا یکی از سلاحهای قدرتمندی است که میتواند در این مقایسه مک لارن را جلو بیندازد اما ازآنجاییکه بزرگان گفتهاند آسیاب بهنوبت، ما هم فعلاً از بررسی و مقایسه ظاهری صرفنظر میکنیم و به مقایسه فنی این دو بریتانیایی میپردازیم.
موتور تویین توربوی 4 لیتری V8 مک لارن سنا، توانایی تولید 789 اسب بخار دارد. بدون اینکه در این فرآیند از موتور الکتریکی کمک بگیرد.
گرچه آستون مارتین همچنان اطلاعات 003 را بهصورت قطرهچکانی در اختیار رسانهها قرار میدهد اما با توجه به همین اندک اطلاعات میتوان انتظار موتور هیبریدی و توربوشارژر V6 را داشت. جالب اینجاست که سال گذشته نیز با توجه به گفتههای آدرین نیووی -مدیر آئرودینامیک تیم فرمول 1 ردبول ریسینگ- همه انتظار موتور مشابه را برای استون مارتین والکری داشتند اما بهجای آن سروکله موتور پیشرفته کازوورث V12 پیدا شد که در همان سال نیز بسیار خبرساز شد. آستون همچنین مدعی شده که در تلاش برای دستیابی و توسعه قدرت است و در آینده این قدرت را در خودروها و محصولات مختلف خود (از 003 و ونکوئیش گرفته نا برخی از خودروهای موتور جلو) استفاده خواهد کرد. بهاینترتیب تا زمانی که از راز این خودرو پردهبرداری شود تنها میتوان به پیشبینیهای مختلف بسنده کرد.
مک لارن سنا
با توجه به گفته مهندس ارشد استون-مَت بِکِر- انتظار میرود که AM-RB 003 قدرتی فراتر از فراری لافراری 950 اسب بخاری و مک لارن سنا داشته باشد و این قدرت با یک موتور الکتریکی V6 کمکی تأمین خواهد شد. جالب اینجاست که بِکِر ادعا کرده که استون معتقد است با این موتور الکتریکی میتواند به قدرت ترکیبی بیشتری نسبت به یک موتور احتراقی داخلی با وزن مشابه دست یابد.
باوجوداین مک لارن نیز دست روی دست نگذاشته و تمرکز غالب خود را بر روی نسل جدیدی از هیبرید ها گذاشته است و اولین موتور از این نسل تازه را نیز در سوپر اسپرتهای خود امتحان خواهد کرد. علاوه بر اینها مک لارن در سال 2021 موتورهای V6 رونمایی خواهد کرد که ازنظر اندازه کوچکتر شدهاند. به گفته مایک فلیت -مدیر اجرایی مک لارن- در این فناوری تمام قدرت موتور به چرخهای عقب منتقل خواهد شد اما مک لارن به دنبال دستیابی به تکنولوژی چهارچرخ متحرک است که انتظار میرود با استفاده از یک موتور الکتریکی در محور جلو این اتفاق رقم بخورد.
گرچه مک لارن در این مورد هیچ اطلاعات دندانگیری در اختیار رسانهها قرار نداده اما میتوان پیشبینی کرد که مک لارن با موتور هیبریدی نسل جدید خود تا حدودی خود را به قدرت 003 نزدیک خواهد کرد.
استون مارتین AM-RB 003
شاسی و آئرودینامیک
مک لارن سنا با وزن 1374 کیلوگرم در مقایسه با سایر ابرخودروهای ساختهشده وزن نسبتاً مناسبی دارد. چراکه هر اونس اضافی که فکرش را بکنید از این ابرخودرو حذفشده که نشانه خوبی است. البته مک لارن اذعان کرده که مک لارن سنا مخصوص پیست ساختهشده است.
علاوه بر این بدنه فیبر کربن این ابرخودرو نیز از دیگر نکات قابلتوجهی است که سبب سبکوزنی این خودروی بهیادماندنی شده است.
در AM-RB 003 نیز از فیبر کربن برای کاهش وزن کلی خودرو و درنتیجه کاهش درگ استفادهشده اما استون از وزن هدف خود هیچ اطلاعاتی در اختیار نگذاشته است. بااینحال میتوان انتظار داشت که در این ابرخودرو بیش از سنا و والکری از فیبر کربن استفاده شود.
گودوین و بکر نیز قول دادهاند که استون این خودرو را بهگونهای خواهد ساخت که علاوه بر پیست در جادهها نیز بتواند قابلیتهای خود را به رخ بکشد.
باله پشتی سنا در تولید سطوح بزرگی از داون فورس تأثیر بسزایی دارد بهطوریکه مک لارن خود ادعا کرده که داون فورس این ابرخودرو در سرعت 249 کیلومتر بر ساعت به مقداری در حدود 800 کیلوگرم میرسد.
گرچه از کانسپت 003 نمیتوان اطلاعات زیادی به دست آورد اما انتظار میرود در نسخه تولیدی ترکیبی از عوامل مؤثر بر تغییر شکل جریان هوا در قالب بالههایی ایجاد شود تا حجم مطلوبی از داون فورس تولید شود و خودرو بتواند در شرایط جادهای متفاوت رفتار آئرودینامیکی مناسبی داشته باشد.
باوجود تمام این پیشبینیها، نباید تصور کنیم که مکلارن و استون مارتین پرچمدار ابر خودروهای جهان را تولید کردهاند. چراکه در سرزمین چکمه نیز لامبورگینی و فراری درحالتوسعه ساخت مدلهای جدید هیبریدی خود هستند که میتواند امپراطوری خودروسازان بریتانیایی را به لرزه درآورند.