فرمول یک ایران – توتو ولف مدیر و مدیر عامل تیم فرمول یک مرسدس به گفته مجله اقتصادی فوربز اخیراً دارایی خالص او مرز یک میلیارد دلار را عبور کرده است.

فرمول یک، یکی از لوکس ترین ورزش های روی کره زمین است. مایکل شوماخر و لوئیس همیلتون به عنوان راننده های مسابقه ای، صدها میلیون دلار درآمد کسب کرده اند. میانگین قیمت بلیت مسابقه میامی در سال گذشته گران‌تر از رویداد Super Bowl بود، به همین دلیل دیدن میلیاردرهای زیادی در پدوک فرمول یک چیز غیر عادی نیست.

اما توتو ولف یکی از معدود افرادی است که در واقع موفق به کسب یک میلیارد دلار درآمد از فرمول یک شده است.

او که به عنوان یک راننده مسابقه ای بزرگ شده بود، موفق شد به یک سرمایه گذار حرفه ای تبدیل شود که 15 سال گذشته زندگی خودش را در این دنیای پر سرعت فرمول یک سپری کرده است.

توتو در دو تیم فرمول یک یعنی ویلیامز و مرسدس تجربه کار دارد و در حال حاضر سازمانی را با بیش از 1000 کارمند و درآمد سالانه 450 میلیون دلار مدیریت می کند. تیم های او در بیش از 100 مسابقه پیروز شده اند و مرسدس به تازگی مسلط ترین دوره را در تاریخ فرمول یک به پایان رسانده است و هشت قهرمانی متوالی جهان را به دست آورده است.

نتیجه این همه موفقیت های سال های اخیر مرسدس با مدیریت این فرد این بوده که طبق گزارش مجله اقتصادی فوربز، توتو ولف رسما به سرمایه یک میلیارد دلار رسیده و یک میلیاردر است.

ولف یکی از مالکان تیم فرمول یک مرسدس است. یک دهه پیش زمانی که او به استخدام مرسدس درآمد، تخفیف قابل توجهی را در ارزشیابی دریافت کرد.

مرسدس بنز سابقه طولانی و پیچیده ای را در مسابقات اتومبیل‌رانی دارد. این تولیدکننده خودروهای لوکس مستقر در آلمان از آغاز فعالیت خود در اوایل دهه 1900 در مسابقات گرندپری شرکت کرده بود.در دهه 30 نیز در مسابقات قهرمانی اروپا حاضر شدند و حتی دو بار نیز در سال‌های 1954 و 1955 موفق به کسب قهرمانی رانندگان در فرمول یک شدند.

اما مرسدس پس از حادثه ای تلخ در مسابقه 24 ساعته لمانز در سال 1955 به طور کامل از مسابقات اتومبیل رانی کناره گیری کرد. یک تصادف باعث شد که تکه های بزرگی از خودرو به میان جمعیت پرواز کند و 83 تماشاگر و راننده مرسدس پیر لوگ کشته و 180 نفر دیگر نیز زخمی شوند.

این حادثه باعث شد تا مرسدس بنز نزدیک به 40 سال از مسابقات اتومبیل رانی کناره گیری کند.

مرسدس دوباره تصمیم گرفت که وارد مسابقات شود اما نه به شکلی تمام عیار. در اواخر دهه 1990 و اوایل دهه 2000 با تامین موتور تیم های فرمول یک مانند سائوبر، مک‌لارن و براون جی پی در مسابقات حضور داشت. با توجه به افزایش محبوبیت سالانه فرمول یک، این برند آلمانی در سال 2010 دوباره وارد این ورزش شد.

مرسدس بنز تیم فرمول یک براون جی پی را خریداری کرد اما همه چیز برایش طبق برنامه پیش نرفت.

علی‌رغم صرف میلیون‌ها دلار برای ساخت یک ماشین قدرتمند، تیم فرمول یک تازه تاسیس مرسدس از سال 2010 تا 2012 حتی در یک مسابقه نیز برنده نشد. در واقع، حتی عقب گرد نیز داشت. در سال 2010 و 2011 در رده چهارم کار را تمام کرد اما در سال 2012 در رده پنجم قرار گرفت.

توتو ولف تا به اینجای کار یک راننده مسابقه ای بوده که برای تاسیس شرکت سرمایه گذاری خودش از ادامه تحصیل در دانشگاه وین انصراف داده بود. او چندین سرمایه گذاری خوب انجام داد و حتی یک شرکت فناوری سهامی عام نیز تأسیس کرد. بعداً دانش تجاری و عشق خودش به دنیای مسابقات را با هم ترکیب کرد و 16 درصد از سهام تیم فرمول یک ویلیامز را خریداری نمود.

توتو چندین سال را به عنوان مدیر اجرایی تیم ویلیامز گذراند. عملکرد این تیم در این دوران در برخی از نقاط فراتر از انتظارات بود و آخرین باری که نیز ویلیامز در یک مسابقه پیروز شد، مسابقه اسپانیا در سال 2012 زیر نظر توتو ولف بود. همه متوجه تاثیر این تغییر شده بودند.

ولف سال گذشته به HBS گفت:

از یکی از اعضای هیئت مدیره مرسدس تماسی را دریافت کرده بودم. او از من خواست که وضعیت مرسدس را که درگیر چالش بود را ارزیابی کنم. به او گفتم جوابی ندارم، اما اگر به من اجازه دسترسی به اطلاعات بدهند، نظرم را می‌دهم. وقتیکه مجددا ارتباط برقرار شد و قرار بود گزارشی را تحویل آنها دهم، به آنها گفتم که با بودجه‌ای که در اختیار دارند هرگز به مقام قهرمانی نمی رسند. اگر آنها آرزوی تبدیل شدن به تیم شماره یک را دارند، باید بودجه لازم برای برآورده کردن این آرزو را فراهم کنند.

بنابراین مرسدس تصمیم گرفت که با تمام قدرت وارد شود. آنها به توتو ولف گفتند که حاضرند برای تبدیل شدن به یک تیم برتر در فرمول یک هر آنچه لازم است را سرمایه گذاری کنند. اما مهمتر از آن، آنها از ولف پرسیدند که آیا می خواهد کل سازمان را اداره کند؟

ولف در ادامه بیان کرد:

من به آنها گفتم که پیوستن به آنها باعث افتخار است و از این درخواست آنها شگفت زده شده بودم، اما احساس می کردم که آینده من در تیم ویلیامز است، جایی که من در آن سهام مالکیت را داشتم.

البته مرسدس بنز جواب منفی را قبول نکرد. آن‌ها فکر می‌کردند توتو ولف تمام عوامل لازم برای تبدیل شدن به یک مدیر موفق را دارد، بنابراین شرایط معامله را وسوسه انگیزتر کردند. 30 درصد از سهام تیم فرمول یک مرسدس به ارزش 30 میلیون دلار را به او پیشنهاد دادند.

این یک تخفیف قابل توجه با توجه به 176 میلیون دلاری بود که مرسدس بنز برای خریداری تیم براون جی پی پرداخت کرده بود. بنابراین توتو این پیشنهاد را پذیرفت و دست به کار شد. بلافاصله توتو ولف با ورودش به مرسدس، تغییرات قابل توجهی را در این تیم انجام داد.

به عنوان مثال، او بلافاصله با تیم اسپانسرینگ و بازاریابی مرسدس کار کرد تا اولویت فرمول یک را به عنوان یک وسیله بازاریابی پیشرو تثبیت کرده و ارتقا دهد. سپس یک برنامه توسعه برای پرورش رانندگان جوان با هدف ورود آنها به فرمول یک راه اندازی و در نهایت مجموعه ای از قوانین را اجرا کرد که فرهنگ درون تیمی را به شدت تغییر داد.

توتو گفت:

اولین باری که در حین مسابقه به سرویس بهداشتی رفتم (در قسمت پذیرایی تیم) کثیف بود و معتقد بودم که چنین چیزی اصلا نباید رخ دهد. اینجا خانه ما در یک آخر هفته مسابقه ای است و حامیان مالی ما نیز با خانواده‌هایشان می‌آیند.

بنابراین ما یک مدیر بهداشت تمام وقت به نام میگل را استخدام کردیم که اکنون با ما سفر می کند. من به طور فیزیکی به او نشان دادم که چگونه می‌خواهم توالت را تمیز کند، چگونه برس را سر جایش بگذارد، چگونه زمین را پاک کند، چگونه قالب های صابون را در سمت رو و رو به جلو قرار دهد، چگونه دسته را ضدعفونی کند و غیره. برنامه هفتگی او را برایش تهیه کردم، به او توضیح دادم که چگونه یکشنبه‌ها وقتی افراد زیادی حضور دارند، می‌خواهم دقیقاً در کنار سرویس بنشیند و مطمئن شود که بعد از خروج هرکسی، فضای مورد نظر بدون هرگونه کثیفی و لکه ای باشد.

این توجه دقیق به جزئیات به سایر اعضای سازمان، از رانندگان و مهندسان گرفته تا تیم بازاریابی و کارکنان پذیرایی نیز سرایت کرد. اما هیچ چیز مهمتر از تغییر مقررات فیا در سال 2014 نبود.

مرسدس در نهایت به ساخت یک پاوریونیت بسیار قدرتمندتر و بهینه تر از سایر تیم ها دست یافت و تقریباً برای یک دهه بر رده اولی در دنیای فرمول یک تسلط داشت.

تیم فرمول یک مرسدس هشت قهرمانی متوالی جهانی را از سال 2014 تا 2021 به دست آورد که شامل 7 قهرمانی راننده برای لوئیس همیلتون و نیکو روزبرگ می شود. مرسدس همچنین به شکل تقریبی، 70 درصد از تمام مسابقاتی را که در آن حضور داشت برنده شد. این 8 سال از نظر بسیاری از افراد، مسلط ترین قدرت فرمول یک ظاهر شده بود.

این موفقیت در پیست به موفقیت مالی خارج از پیست نیز تبدیل شده است.

تیم فرمول یک مرسدس شاهد افزایش نیروی کار خود از 650 کارمند در سال 2013 به بیش از 1000 کارمند در حال حاضر بوده است. آنها اکنون بیش از 450 میلیون دلار درآمد سالانه دارند که نسبت به 196 میلیون دلار سال 2013، افزایش قابل توجهی یافته است. معرفی سقف بودجه به مرسدس کمک کرده است سود خود را از 15 میلیون دلار در سال 2020 به 75 میلیون دلار افزایش دهد.

تیم مرسدس همچنین در طول فصول قهرمانی خود، حدود 25 درصد از کل زمان پخش تلویزیونی را دریافت کرد که به رشد 75 درصدی برند مرسدس از سال کمک کرد.

رتبه بندی بین برندی مرسدس (2013-2022)

2013: 32 میلیارد دلار

2014: 34 میلیارد دلار

2015: 37 میلیارد دلار

2016: 44 میلیارد دلار

2017: 48 میلیارد دلار

2018: 49 میلیارد دلار

2019: 51 میلیارد دلار

2020: 49 میلیارد دلار

2021: 50 میلیارد دلار

2022: 56 میلیارد دلار

هنگامی که شما این سطح از موفقیت یک تیم را با رشد کلی فرمول یک به عنوان یک ورزش و سازمان جهانی ترکیب کنید، نتایج مالی فقط چشمگیرتر می شود.

لیبرتی مدیا فرمول یک را به قیمت 4.4 میلیارد دلار در سال 2016 خریداری کرد که اکنون با ارزش بازار 16 میلیارد دلار معامله می شود. فرمول یک همچنین در سال گذشته رکورد 2.6 میلیارد دلار درآمد را زد و همینطور در تقسیم 1.2 میلیارد دلار بین تیم های حاضر در فرمول یک نیز رکوردزنی کرد. بینندگان در ایالات متحده طی 6 تا 7 سال گذشته دو برابر شده است.

میانگین بیننده فرمول یک ایالات متحده (2017-2022)

2017: 538000

2018: 554000

2019: 671000

2020: 609000

2021: 949000

2022: 1,210,000

این موضوع به شدت ارزش تمام تیم های فرمول یک را افزایش داده است و هیچ کس نیز بیشتر از توتو ولف سود نبرده است.

تیم فرمول یک مرسدس اکنون به طور مساوی در اختیار سه طرف است: توتو وولف (33%)، شرکت مادر مرسدس Daimler AG (33%) و شرکت محصولات شیمیایی INEOS (33%).

این سازمان آخرین بار توسط فوربز در سال 2019 حدود 1 میلیارد دلار ارزش داشت، اما ارزش این تیم احتمالاً امروز حدود 1.5 میلیارد دلار است. این یک افزایش 750 درصدی نسبت به مبلغ 176 میلیون دلاری مرسدس بنز برای تیم در سال 2010 است و به این معنی است که ارزش سهام ولف در حدود 500 میلیون دلار است.

حال باید در نظر بگیرید که او 25 میلیون دلار حقوق سالانه به همراه چندین سرمایه گذاری دیگر دارد. ولف مالک یک شرکت مدیریت راننده مسابقه ای است و سهام اقلیت در استون مارتین را نیز به همراه دارد. به راحتی می توان فهمید که چرا توتو ولف به سرعت به یکی از قدرتمندترین چهره های در فرمول یک تبدیل شده است.

6 دیدگاه

  1. Ali.. Ferrari

    6

    0

    اینم به متن زیبای آقای حسینی اضافه کنم که توتو ولف از راننده هایی بود که عاشق ثبت رکورد توی نوربرگرینگ هستن.طبق گفته ولف نیکی لوئودا که خاطره خوشی از این پیست نداشت همیشه به اون میگفته چرا اصرار داری اونجا رانندگی کنی و رکورد ثبت کنی که ولف میگه من عاشق اونجام، لائودا هم میگه خب کاره ابلهانه ای هستش، اونجا چیزه خاصی وجود نداره.توی سال ۲۰۰۹ در قسمت خیلی باریک از پیست نوربرگرینگ و در منطقه شمالی از پیست بزرگ که سالهاس کوتاه شده و در قسمتی که به نوردشلیف معروفه برگزار میشه ولف با سرعت ۲۹۰ کیلوتر در باریکترین قسمت پیست که حداقل ۳۰ کیلومتر از مرز اون قسمت هم بالاتر رفته بود کنترل عقب سمت راست رو از دست میده و با گاردریل برخورد میکنه و از ناحیه پا و سر دچار آسیب میشه و از اینجا به بعد دوران مدیریتیش شروع میشه.
    رکورد ولف با پورشه جی تی ۹۱۱ آراس آر ۷.۳.۲۸ بوده.ولف میگه اگه بتونم مخفیانه بازم به این پیست برم حتما اینکار رو انجام میدم چون سوزی ولف به توتو دیگه اجازه نمیده برای رانندگی به پیست بره.
    برخلاف بیننده ها،تولیدکننده های خودرو برای رکورد زدن توی جهنم سبز علاقه زیادی به این پیست دارن بخاطر چالشی که این پیست برای خودرو بوجود میاره.آخرین رکوردش البته در کلاس خودروی هیبرید مربوط به یه پورشه EVO با زمان ۵.۱۹.۵۴۵ هست اما رکورد ولف در زمان خودش واقعا خوب بوده.واقعا مدیره خوبیه.

  2. VETTEL FAN5

    3

    0

    توتو و هورنر و اریوابونه بهترین مدیر هایی هستن که من دیدم
    حداقل از دوران هایبرید به اینور

    • j_farzaneh

      4

      0

      آریوابنه انقد خوب بود که خوبیش رو به یوونتوسم منتقل کرد ماشالله😐
      خاک برسر نوه های آنیلی و مدیران ارشد فراری که نتونستن یا نخواستن بریاتوره رو به فراری بیارن
      اگر بریاتوره بود شاهد این همه تحقیر نبودیم

      • Amirali

        1

        1

        دیگه تنها حامی وتل تو فراری همین فرد بوده
        مجبورن بگن

      • VETTEL FAN5

        2

        0

        فرزانه کاری به یوونتوس ندارم که در حال پوست اندازی و سرمایه گذاری واسه ایندس
        خداییش بعد ۲۰۱۸ و اریوابونه فراری یه فصل رقابتی داشت؟؟
        یا همه اش وسطای جدول بود؟؟
        امیرعلی کاری به حامی سب بودنش ندارم
        فراری همین لکلرکم از اریوابونه داره

  3. farshad.b

    4

    0

    با سلام و با تشکر از سید عزیز . برای مدیریت یک مجموعه بزرگ و موفق توجه به جزئیات یک رکن اساسی و واجب هست ، توجه به تمیزی سرویس بهداشتی یکطرف ، قرار دادن یک آدم کاربلد بعنوان مدیر بهداشتی نه یک نظافتچی ساده و توجیه کردن فرد مذکور برای نوع و روش مورد انتظار و دادن برنامه هفتگی و …. از همین مورد بظاهر ساده شروع کنید و تا بالاترین ردههای مدیریتی ادامه بدید . اینچنین میشه یک مجموعه موفق رو ساخت . شاید امکانات اونا رو در اینجا نداشته باشیم ولی کاشکی بتونیم تفکر اونا رو در کارهامون دخیل کنیم .