استفاده از موتور LS شورولت در بین طرفداران تیونینگ، مخصوصا مردم آمریکا محبوبیت خاصی را دارد. در واقع به حدی این محبوبیت بالاست که تقریبا صحبت از تعویض موتور و قراردادن موتور ال اس در خودرو جز مکالمات روزمره بین ماشین بازان است.
در این مقاله می خواهیم در مورد این موتور و تاریخچه آن و تمامی مسائل مرتبط به آن صحبت کنیم…
در بهار سال 1992، مقامات بالا رده جنرال موتورز در پیست تست کمپانی در میلفورد پرووینگ گروند(Milford Proving Ground) بیرون از دیترویت میشیگان گرد هم جمع شدند.
آنها دور هم جمع شده بودند تا ببینند نتیجه چندین سال استفاده از موتور های 8 سیلندر خورجینی چه بوده است. در این تست، دو خودروی مشکی کوروت نسل C4 آمده بودند. این دو خودرو کاملا مشابه هم بودند.
شورولت کوروت شماره یک…
با موتور بهروزرسانی شده ولی سنتی پوش راد(میل سوپاپ در مرکز موتور) هشت سیلندر کلاسیک جنرال موتورز بود و کوروت شماره دو دارای موتور OHC بود (میل سوپاپ روی سر سیلندر) که به مراتب مدرنتر و پیچیده تر از شماره یک بود.
افراد حاضر در جلسه نسبت به این که چطور یکی از کوروت ها به محض اینکه روی پدال گازش فشار می دهید، به سمت جلو شلیک می شود و سرعت پاسخگویی بالایی را دارد صحبت می کردند و می گفتند که کوروت دیگر به این اندازه هیجان انگیز نیست و احساسات را برانگیخته نمی کند.
کوروت انتخابی آنها کوروت شمار یک یعنی همانی که دارای موتور ساده تر و معمولی تر هشت سیلندر بود. اینجا دیگر همه این افراد تصمیم گرفتند که با این پیشرانه برای آینده این خودروسازی برنامه ریزی کنند.
جنرال موتورز به ادامه توسعه و پیشرفت این تکنولوژی ادامه داد.
نسل بعدی شورولت V8 باید به یک سری اهداف مهم ولی نسبتا متناقض می رسید.
در دورانی که استانداردهای آلایندگی هر روز بالاتر می رفت، صرفه جویی در مصرف سوخت و بهینه سازی مصرف یک مسئله مهم بود. اما همزمان جنرال موتورز علاوه بر کاهش مصرف سوخت باید کاری می کرد که از لحاظ اسب بخار و دوام، رقبای خودش را شکست دهد.
جنرال موتورز حال به دنبال کسی می گشت تا این مسئله را عملی کند. آنها تصمیم می گیرند که اسطوره مسابقات درگ یعنی اِد کونر را به خدمت بگیرند.
شخصی که به عنوان نفر اول قوای محرکه جنرال موتورز، کسی که در مسابقات درگ از او به عنوان یک اسطوره یاد می شد و یکی از ستون های اصلی موفقیت خودروی تیم NHRA برای شکستن رکورد مسابقه درگ بود.
مدیر عامل دپارتمان قوای محرکه تام استیون، او را به خدمت گرفت و برای انجام این کار به توانایی های کونر برای توسعه نسل سوم موتور های V8 با یک شرط اعتماد کرد و آن هم این بود که نسل بعدی این موتور نباید هیچ قطعه مشترکی با نسل قبلی داشته باشد.
ویژگی های مشترک نسل بعدی تقریبا چنین خواسته های مشترکی را داشتند:
مصرف سوخت کم، ساخت آسان و کم هزینه تر، تقریبا مناسب برای تمامی محصولات موجود در سبد جنرال موتورز حتی خودروهای دیفرانسیل جلو!
موتور LS1 متولد شد!
اولین بار این موتور زیر شورولت کوروت کلاس C5 قرار گرفت. این موتور به معنای واقعی یک اثر هنری بود که می توانست 300 اسب بخار را برای کوروت تولید کند.
این موتور آنچنان قدرتمندتر از نسل قبل نبود اما به خاطر اینکه از آلومینیوم ساخته شده بود بسیار سبک تر بود. خنک کنندگی بهتر، انتقال حرارت با راندمانی بهتر، دوام و استحکام بیشتر نیز از ویژگی های دیگر این موتور بود.
اما مهندسان می گفتند که حتی سرسیلندر آلومینیومی این موتور نسبت به سرسیلندرهای سفارشی که برای نسل قبل در بازار عرضه می شد نیز قوی تر بود.
اما جنرال موتورز حال برای پروژه بعدی کمی سردرگمی ایجاد کرده بود، آنها نسل بعدی LS1 را LS2 ننامیدند و با رونمایی کوروت C5 ZO6، نسل بعدی موتور LS که روی آن قرار می گرفت به نام LS6 تغییر عنوان پیدا کرد.
این موتور تقریبا یک معماری مشترکی را با نسل قبلی یعنی LS1 داشت و بروزرسانی های اصلی شامل قراردادن یک منیفولد ورودی هوا بزرگتر، نسبت تراکم بالاتر، میل بادامک های قدرتمندتر و برخی از کارهای دیگر که برای افزایش دوام بود، می شد.
ابتدا این موتور 385 اسب بخار و 385 پوند فیت گشتاور را تولید می کرد اما بعد ها به مرز 400 اسب بخار نیز رسیدند. این موتور زیر کاپوت کادیلاک CTS-V نیز قرار گرفت.
حال زمان برای رونمایی نسل بعدی رسید…
نسل چهارم موتور V8 شورولت تکنولوژی های مدرن تری را به خودش دید. تکنولوژی VVT، سیستم مدیریت سوخت فعال، قابلیت ترکیب سوخت(Flex Fuel Capablitily یا E85). تکنولوژی E85 برای اولین بار در نسل سوم موتور LS یعنی موتور 6 لیتری LS2 عرضه شد. (نام گذاری جنرال موتورز کلا مایه سردرگمی)
این موتور به عنوان تامین کننده قدرت نسل پنجم خودروی پونتیاک جی تی او، شورولت تریو بلیزر اس اس، ساب 97×0 به کار رفت که به میزان 400 اسب بخار قدرت و تقریبا به همین میزان هم گشتاور تولید می کرد.
حال جنرال موتورز تصمیم داشت که این موتور 8 سیلندر را زیر خودروهای دیفرانسیل جلو خودش قرار بدهد. موتور LS4 طوری طراحی شد که به تواند به صورت افقی در زیر کاپوت و جلوی خودرو جای بگیرد.
خودروهای پونتیاک گرندپری جی ایکس پی، شورولت ایمپالا اس اس، مونته کارلو اس اس و…. از جمله محصولاتی بودند که از این موتور 330 اسب بخاری و 323 پوند فیت گشتاوری استفاده کردند.
یک سال بعد از معرفی LS4 حال نوبت به رونمایی موتور دست ساز LS7 در سال 2006 رسید. این هیولای 7 لیتری توانایی تولید 500 اسب بخار و 407 پوند فیت گشتاور را داشت و وقتیکه زیر پلتفرم اصلی خود یعنی خودروی کوروت C6 ZO6 قرار گرفت می توانست از صفر تا صد کیلومتر را در 3.5 ثانیه طی کند.
علاوه بر این، این موتور به همراه خودروی C6 R در مسابقه 24 ساعته لمانز شرکت کند و به پیروزی برسد.
موتور خاص بعدی که برای مدت زیادی روی انواع و اقسام مجلات شهره خاص و عام شده بود به نام LSX نام داشت. این پیشرانه می توانست 627 اسب بخار و 586 پوند فیت گشتاور را تولید کند.
نکته خاصی که در مورد این موتور به دست آمده بود این بود که این پیشرانه می توانست حتی به قدرت 2500 اسب بخار نیز برسد!
در سال 2008 نوبت به موتور LS3 رسید. این پیشرانه به عنوان پیشرانه توسعه یافته LS2 با قدرت 436 اسب بخار و 425 پوند فیت گشتاور تولید شد و تامین کننده قدرت کوروت های C6 شد.
کوروت C6 ZR1 یک دمنده بزرگی بالای موتور خودش داشت که این موتور نام LS9 را به خودش گرفت، این پیشرانه توانایی تولید 628 اسب بخار و 604 پوند فیت گشتاور را داشت.
حال دیگر نام گذاری LS به پایان رسید…
و جنرال موتورز سعی در انتخاب نام جدیدی به عنوان LT برای این پیشرانه ها گرفت.
حال ما به نسل پنجم موتورهای V8 شورولت رسیده ایم. بزرگترین تفاوت این پیشرانه با پیشرانه های نسل چهارم تزریق مستقیم سوخت بود.
اضافه شدن این تکنولوژی به آن طراحی قدیمی یک خبر خوبی بود زیراکه با توجه به صرفه جویی بهتر در مصرف سوخت، امکان تیونینگ و دستکاری را نیز بیشتر کرده بود.
موتور LT1 یک حجم 6.2 لیتری را داشت که می توانست 455 اسب بخار و 455 تا 460 پوند فیت گشتاور را تولید کند. این موتور روی کوروت C7 و کامارو اس اس قرار گرفت.
اما موتور LT2 شورولت که نهایت مهندسی ممکن این کمپانی در آن به کار رفته است یک حجم 6.2 لیتری داشته و طراحی آن نیز کاملا سفارشی بوده و در پشت سر راننده برای نسل جدید کوروت یعنی C8 قرار می گرفت.
این پیشرانه می تواند 490 اسب بخار، 465 پوند فیت گشتاور را تولید کند و در نهایت کل خودرو کمتر از 60 هزار دلار قیمت داشته باشد که نسبت به رقبای اروپایی واقعا قیمت پایینی را دارد.
حال ما با تمام موتور های LS که در خط تولید بوده اند و هستند آشنا شده ایم و وقت آن رسیده است که..
در مورد چرایی محبوبیت آن بین تیونر ها صحبت کنیم.
شاید بتوان با قطعیت گفت که موتور LS بیشترین آمار تعویض را دارد و اکثر افرادی که می خواهند خودروهای سفارشی و خاص بسازند، موتوری که پیش فرض در آن خودرو قرار دارد را بیرون می کشند و سپس موتور LS را در درون خودرو قرار می دهند.
دلیل این مسئله هم این است که پیشرانه های LS دست دوم، فوق العاده ارزان و با دوام و پتانسیل بالا هستند. علاوه بر این، حتی اگر لازم باشد قطعات جدیدی روی آنها نصب شود، این قطعات نو را می توانید با قیمت هایی خیلی ارزان تهیه کنید.
به این خاطر که این موتور ها از نوع پوش راد هستند، سر سیلندر کوچک تری را نسبت به موتورهایی که میل بادامکشان در سرسیلندر قراردارد، در اختیار دارند.
این یعنی شما حجم بیشتری را برای دستکاری کردن دارید و فاکتور وزن نیز در اینجا وارد می شود. وزن این موتور ها تقریبا برابر یا کمتر از موتورهایی هستند که جایگزینشان می شوند.
موتور LS3 یک وزن 420 پوندی، یک موتور روتوری 13B بیش از 400 پوند وزن، موتور 2JZ-GTE هم 650 پوند وزن دارد.
با توجه به گشتاوری که موتور LS تولید می کند می تواند منجر به خروج سریعتر یک خودرو از پیچ یا حتی گرم شدن راحت تر چرخ های عقب گردد و برای این کار به میزان زیاد و بالایی از دور موتور نیز نیاز ندارد.
موتور های LS صرفا به عنوان موتورهای تمام آلومینیومی عرضه نشدند.
تعداد زیادی از این سری پیشرانه ها با بلوکه آهنی تولید شدند و تقریبا در تمامی وانت ها و شاسی بلند های جنرال موتورز قرار گرفتند که این مسئله باعث شد دسترسی و خریداری تجهیزات و خدمات این موتور ها فوق العاده راحت تر و ارزان تر شود.
این واقعیت که شما می توانید از یک پارکینگ قراضه فروشی یک وانت تصادف کرده را خریداری کنید و موتور را از آن خارج کنید و روی نیسان 240SX، تویوتا سوپرا یا مزدا RX7 یا RX8، ب ام و E36، E46 ، ولوو های قدیمی، وانت و …خود ببندید سبب افزایش بیش از پیش ارزش این موتور می شود.
شاید این پیشرانه هیجان انگیزترین پیشرانه نباشد اما همیشه هیجان کافی خودش را دارد.
این پیشرانه جز معدود پیشرانه هایی می باشد که توانسته چهار گوشه مسابقات اتومبیلرانی و عاشقان خودرو را به هم وصل کند، فرقی ندارد مسابقات دریفت و درگ یا مسابقه لمانز باشد، شما حتما اثری از LS پیدا می کنید.
در واقع حتی آنقدر طرفداران این موتور زیاد است که یک فستیوالی نیز برای ادای احترام به این موتور سالیانه برگزار می شود.
نکته جالب تر اینجاست که شما واقعا نیازی ندارید که به اوراقی ها و پارکینگ های تصادفی رجوع کنید، شما می توانید یک موتور نو و کاملا مونتاژ شده را از جنرال موتورز سفارش دهید و دم در خانه خودتان تحویل بگیرید.
موتور JZ (جی زی) تویوتا ، 2jz و 1jz ؛ هدیه تویوتا به صنعت تیونینگ و تیونرها
خیلی مقاله جالبی بود
سپاس اقای حسینی
آقای حسینی معرکه بود شخصا خیلی وقت بود مقاله این مدلی نخونده بودم.
در مورد موتور ها سلیقم اینجوریه که نمیتونم بیخیال صدای موتور های هشت سیلندر حجم بالا دور پایین بشم.
نمیتونم به سادگی از پیچیدگی موتور های دور بالا عبور کنم.
و باز هم نمیتونم مزیت های سیستم های پیشرفته هیبریدی و پرخوران رو انکار کنم.
انتخاب برام همیشه سخته!
فکر کنم به خاطر اینه که کلا عاشق موتور ها هستم 😍
از همینجا یه درودی بفرستیم به آقای کارل بنز و بانو برتا بنز که همچین موتوری رو طراحی کردن که صد و اندی سال بعد هنوز هم ازش لذت ببریم.
سید جان سلام . واقعا دمت گرم . درسته که مقاله در مورد موتورهای نسل کوروت بود ولی ایکاش چند تا عکس از نسلهای اولیه این خودرو هم قرار میدادید ، خصوصا نسل سوم که در ان دوران خودش شاهکاری بود . دهه ۶۰ یکدونه کوروت مدل ۱۹۷۲ مسی رنگ توی مسیر دبیرستان من بود که سالها از مقابلش رد میشدم و هر بار انگار بار اول بود که میدیدمش . کاری با روح و روان من کرد که بعد که گواهینامه گرفتم خواستم ماشین بخرم رفتم سراغ صاحبش ولی نفروخت . بهش کاملا حق میدم و از سرنوشت اون ماشین خبر ندارم ولی باعث شد توی یک دوره ده ساله من ۱۶ ماشین امریکایی مختلف رو تجربه کنم . کوروت که گیرم نیامد ولی تجربه اون ماشینها حسی رو برام ساخت که توی هیچ ماشین دیگه ایی پیدا نمیشه . ماشین نیستند که ، یک سبک متفاوتی از زندگی . ببخشید ، تقصیر سیده صبح جمعه ایی با روح و روان ما بازی کرد. مرسی سید که هستی .
سپاس
سایت چقدر خوب شده
پر خبر
پر مطلب
حالاشد
باز هم اقای حسینی و باز هم یه مقاله خیلی عالی
واقعا از خوندش لذت بردم
مرسی که محتوای به این خوبی تهیه میکنید
نسل c8 کوروت فوقالعاده هست از نظر پرفورمنس…ولی نسل ۶ ، مخصوصا سری z06 تکرار نشدنی هست